Otevřená data ve veřejné správě : tvorba a implementace OFN pro Rejstřík svazků obcí - Kovchan, Vlas; Karkošková, Soňa; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na tvorbu a implementaci otevřených formálních norem (OFN), které jsou klíčovým nástrojem pro zajištění transparentnosti, interoperability a efektivní spolupráce mezi organizacemi. OFN představují veřejně dostupné standardy, které umožňují jejich volné používání a implementaci v různých systémech. Práce se soustředí na analýzu procesu tvorby OFN v České republice, zejména z hlediska jejich aplikace v konkrétních sektorech, jako je veřejná správa. V rámci této práce je také provedena případová studie implementace OFN pro Rrejstřík svazků obcí, která ilustruje praktické výhody, výzvy a dopady zavedení těchto standardů na zefektivnění procesů a zajištění interoperability v oblasti veřejné správy. Jádrem výzkumu je případová studie zaměřená na implementaci otevřených formálních norem, které vydává Digitální a informační agentura (DIA). Případová studie podrobně popisuje proces tvorby OFN, včetně zapojení relevantních zainteresovaných stran, a analyzuje technické, administrativní a právní výzvy, které při jejich implementaci vznikají. Dále jsou diskutovány přínosy OFN pro efektivitu, transparentnost a standardizaci datových výměn mezi organizacemi. Práce klade důraz na vyhodnocení výhod zavedení OFN, konkrétní doporučení pro jejich budoucí tvorbu a implementaci a srovnání s jinými standardy. Výsledky výzkumu přináší ucelený pohled na problematiku OFN a poskytují návrhy pro optimalizaci jejich tvorby a využití v praxi. Díky zvolenému přístupu a důrazu na praktické aspekty tvorby OFN nabízí práce cenný přínos pro tvůrce standardů, správce datových rozhraní i výzkumníky zabývající se otevřenými daty a interoperabilitou.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses