Strategická analýza vybraného podniku se zřeteli na konkurenci a zákazníky - Michalík, Lukáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou vybraného podniku – pražského Vinyl Baru – se zaměřením na zákazníky a konkurenci. Cílem práce bylo zhodnotit strategickou pozici podniku a navrhnout doporučení pro posílení jeho konkurenceschopnosti. V teoretické části jsou představeny klíčové koncepty strategického řízení a používané analytické nástroje (analýza vnějšího a vnitřního prostředí, VRIO apod.). V praktické části byla provedena analýza interních zdrojů podniku a konkurenčního prostředí prostřednictvím rozhovoru s vedením, rozboru zákaznických recenzí a metody mystery shopping. Na základě zjištěných poznatků byly identifikovány hlavní silné a slabé stránky Vinyl Baru, porovnány s vybranými konkurenty a formulovány strategické návrhy. Výsledkem práce je návrh strategie diferenciace, který zahrnuje konkrétní opatření ke zlepšení zákaznického zážitku, marketingové komunikace a využití jedinečných prvků podniku. Doporučení vycházející z této analýzy si kladou za cíl zvýšit konkurenceschopnost Vinyl Baru a podpořit jeho další rozvoj.