Analýza dopadů ropných šoků 70. let na západoněmecký automobilový průmysl - Dostál, Hynek (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze dopadu ropných šoků 70. let na západoněmecký automobilový průmysl. V práci je ověřována platnost hypotézy v následujícím znění: první ropný šok měl drastičtější dopady na západoněmecký automobilový průmysl než druhý ropný šok. V rámci analýzy dopadů jsou spolu s celkovým odvětvím analyzovány dvě významné západoněmecké automobilky, konkrétně automobilky Volkswagenwerk AG a Daimler-Benz AG. V případě podnikové analýzy jsou zkoumány změny následujících indikátorů: produkce vozidel, prodej vozidel, export vozidel, zaměstnanost a ziskovost. Na základě provedené analýzy byla hypotéza částečně potvrzena. K hypotéze se váží tři dílčí výzkumné otázky. První zkoumá, jak ovlivnily ropné šoky export západoněmeckých vozidel. Analýza ukázala, že oba ropné šoky 70. let měly na vývoz západoněmeckých automobilů negativní dopad, nicméně jejich intenzita a délka trvání se výrazně lišily. Druhá výzkumná otázka zjišťuje, zda došlo k v důsledku ropných šoků k poklesu produkce u obou zkoumaných automobilek. Výzkumem bylo zjištěno, že produkce byla výrazně ovlivněna v případě automobilky Volkswagenwerk AG, v případě automobilky Daimler-Benz AG k významnému poklesu nedošlo. Třetí otázka zkoumá, zda měly ropné šoky horší dopad na cenově dostupnou automobilku nebo na prémiovou automobilku. Analýzou bylo zjištěno, že ropné šoky měly jednoznačně horší dopad na cenově dostupnou automobilku, tedy na automobilku Volkswagenwerk AG. Práce přispívá k pochopení reakce automobilového průmyslu v období energetické krize. Zároveň je práce aktuální v kontextu diskuse o dalším směřování automobilového průmyslu, ať již v důsledku zvýšeného důrazu na ekologii nebo v důsledku rostoucích cen energií.