Komparace rodinné politiky v České republice a Estonsku v roce 2025 s důrazem na její digitalizaci - Žebra, Vít; Milaniaková, Lucie; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá komparací rodinné politiky v České republice a Estonsku v roce 2025 s důrazem na její digitalizaci. Obě země vycházejí ze společné socialistické minulosti, avšak jejich přístup k poskytování rodinných dávek a jejich digitalizaci se liší. Hlavním cílem práce je identifikovat rozdíly a společné rysy koncepce rodinné politiky obou zemí a digitalizace rodinných dávek. Teoretická část udává teoretická východiska, která slouží jako základ pro nadcházející praktickou část, a vymezuje sociální politiku, rodinnou politiku a charakterizuje digitalizaci veřejné správy. V praktické části je provedena analýza a komparace systémů rodinné politiky a jejich digitalizace v České republice a Estonsku. Výsledky práce ukazují, že rodinná politika v Estonsku vykazuje rozsáhlejší finanční podporu než v České republice. V oblasti digitalizace rodinných dávek Estonsko výrazně předběhlo Českou republiku a většina příspěvků je poskytováno automatizovaně bez nutnosti manuální žádosti. Estonsko disponuje systémem X-road, který slouží k integraci dat mezi různými institucemi a databázemi. Česká republika v oblasti propojenosti dat za Estonskem zaostává. Práce přináší doporučení pro možná zlepšení českého systému s ohledem na estonské zkušenosti.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses