Vliv genderové diverzity v představenstvech českých společností na jejich finanční výkonnost - Frolík, Vojtěch (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv genderové diverzity v představenstvech českých společností na jejich finanční výkonnost. Cílem práce je zkoumání tohoto vlivu za účelem formulování doporučení pro společnosti na českém trhu. Teoretická část zkoumá existující zahraniční literaturu věnující se tomuto tématu a odhaluje velkou škálu benefitů spojených se zvyšováním genderové diverzity představenstva. Praktická část je založena na analýze dat 30 nejhodnotnějších firem dle žebříčku „Česká elita“ vydaného portálem Seznam.cz. Použitá metoda zahrnuje regresní analýzu měřící závislost finanční výkonnosti pomocí ukazatelů ROA a ROE na genderové diverzitě vybraných firem. Jako kontrolní proměnné byly zvoleny velikost firem a vliv odvětví. Práce dospěla k závěru, že mezi genderovou diverzitou v představenstvu a finančními ukazateli nebyla prokázána statisticky významná závislost.