Komparace úmrtnosti v Ústeckém kraji a ČR - Duroň, Tomáš; Hon, Filip; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou úmrtnosti v Ústeckém kraji v porovnání s celkovou situací v České republice v období od roku 2012 do roku 2023. Hlavním zdrojem dat o úmrtnosti jsou datové soubory z Demografických ročenek České republiky a krajů od Českého statistického úřadu. Analýza využívá demografické ukazatele jako jsou věkově specifické míry úmrtnosti, standardizovaná úmrtnost a rozdělení úmrtnosti podle příčin úmrtí MKN-10. Sledovány jsou rozdíly podle pohlaví a věku, zvláštní pozornost je věnována změnám během pandemie COVID-19. Práce si klade za cíl zhodnocení rozdílů v úmrtnosti a uvedení možných faktorů, které se na těchto rozdílech podílejí. Zjištěné výsledky potvrzují, že Ústecký kraj vykazuje ve většině ukazatelů vyšší úmrtnost než celorepublikový průměr, a to napříč věkovými skupinami i u většiny hlavních příčin úmrtí. Práce tak přispívá k lepšímu pochopení regionálních nerovností ve zdravotním stavu populace a může sloužit jako podklad pro cílená opatření v oblasti veřejného zdraví.
Vedoucí práce: Filip Hon
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses