Plodnost a sladění rodinného života s prací - Hamáčková, Nela; Hon, Filip; Frömmelová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
V této diplomové práci jsou analyzovány vybrané evropské země z hlediska ukazatelů plodnosti, situace na trhu práce, způsobů zajištění péče o děti, míry pracovní flexibility a možností sladění pracovního a rodinného života. Cílem je posoudit, zda ve sledovaných zemích existuje přímý vztah mezi mírou plodnosti a sladěním rodiny se zaměstnáním. Mezi úrovní plodnosti a možnostmi sladit rodinný život s prací nebyl nalezen přímý a jednoznačný vztah. Mezi zeměmi byly nalezeny velké rozdíly, například v míře zaměstnanosti žen, využívání zkrácených úvazků a způsoby, kterými rodiče obvykle zajišťují péči o děti. Zatímco v severských státech a Nizozemsku jsou pracovní podmínky díky vyšší flexibilitě a silnější podpoře více přizpůsobeny potřebám rodičů, situace v Chorvatsku a Česku je v tomto ohledu méně příznivá. V práci jsou využita zejména data z databáze Eurostatu a z druhého kola šetření Generations and Gender Survey. Obzvlášť je pozornost věnována situaci v České republice, kdy je zkoumána otázka ohledně obav jednotlivců ze sladění pracovního a rodinného života v případě narození (dalšího) dítěte v následujících třech letech. Tato otázka je využita jako závislá proměnná, pro modelování vztahu je použita binární logistická regrese. Cílem je identifikace prediktorů, které ovlivňují šanci, že respondenti se sladění pracovního a rodinného života v případě narození dítěte obávají. Statisticky významnými prediktory jsou pohlaví, (bez)dětnost, roční příjmy domácnosti a flexibilita zaměstnání. Z analýzy vyplývá, že větší šanci mít obavy z případného skloubení pracovního a rodinného života mají ženy, osoby s dětmi, osoby žijící v domácnosti s nižšími ročními příjmy a osoby s neflexibilním zaměstnáním.
Vedoucí práce: Filip Hon
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses