Srovnání potratovosti ve vybraných zemích v letech po roce 1990 - Faltys, Ladislav; Langhamrová, Jitka, 1958-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zabývá vývojem indukované potratovosti ve Finsku, Německu, Rumunsku a Francii v období mezi lety 1990 a 2022. Demografické indikátory, jimiž je vývoj potratovosti kvantifikován, zahrnují specifické a obecné míry potratovosti, úhrnnou míru potratovosti, index potratovosti a syntetický indikátor „úhrnné míry těhotenství“, který zobrazuje podíl potratů a živých narození na těhotenstvích, kterými si ve svém reprodukčním období projde průměrná žena v dané populaci. Získané hodnoty pro vybrané země jsou dále srovnány, ve vhodných případech je také provedena standardizace dle standardní populace EU. Kromě definic a výpočtů zmíněných indikátorů práce zahrnuje stručnou demografickou charakteristiku vybraných zemí, přehled jejich populační a legislativní historie, která má s jevem potratovosti přímou souvislost, vybudování teoretického aparátu na základě současného výzkumu v daných oblastech a hrubou prognózu vývoje specifických měr potratovosti, která je zde provedena aplikací Lee-Carter projekční metody.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses