Analýza sentimentu na sociálních sítích bankovního sektoru - Rott, Filip (2025)
Cílem této diplomové práce je analýza sentimentu na sociálních sítích tří největších bank v ČR v roce 2024 na základě vyhodnocení textů komentářů pod příspěvky na Facebooku a Instagramu. Pro zpracování veřejně dostupných dat ze sociálních sítí byly použity nástroje Apify, Keboola, Microsoft Excel, Power BI spolu se skriptováním v programovacím jazyce Python. Těmito nástroji bylo možné stanovit hodnotu sentimentu komentářů uživatelů, vývoj v časové linii, propojení na zveřejněné příspěvky a na jejich kategorii. Výsledky této práce mohou použít instituce v bankovním sektoru pro detailnější analýzu sentimentu jejich zákazníků v online světě, popř. porovnat výsledky s nástroji již zavedenými ve firmě.