Iterativní metoda testování regresních efektů - Seif, Lubomír (2025)
Cílem této diplomové práce je návrh a analýza iterativní metody testování regresních efektů, která rozšiřuje klasický rámec testování hypotéz v lineární regresi. Navržená metoda systematicky testuje množinu hodnot regresního parametru v okolí jeho výběrového odhadu, čímž vzniká profil p-hodnot. Tento přístup umožňuje podrobnější vyhodnocení souladu jednotlivých hodnot parametru s daty a nabízí alternativu k tradičnímu binárnímu rozhodování. Metoda je kombinována s neparametrickým bootstrapem, který slouží k aproximaci výběrového rozdělení testovací statistiky a ke konstrukci pásu spolehlivosti kolem odhadovaných p-hodnot. Dále je navržena transformace těchto hodnot na pravděpodobnostní míru, která umožňuje intuitivnější interpretaci výsledků v rámci frekventistického přístupu. Součástí práce je simulační ověření vlastností metody pomocí Monte Carlo simulací. Ty ukazují, že navržený přístup je vhodný zejména pro větší rozsahy výběru a přiměřenou míru variability. V závěru jsou diskutována omezení a možné směry dalšího rozvoje, včetně zobecnění metody pro vícenásobné či zobecněné lineární modely.