Dátovo-analytické riešenie na podporu riadenia projektov v automobilovom prostredí - Masaryk, Marcel; Karkošková, Soňa; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom, implementáciou a overením dátovo-analytického riešenia, ktoré integruje dáta z platforiem Power BI a JIRA v podmienkach spoločnosti ŠKODA AUTO. Hlavným cieľom práce je vytvoriť ucelený reportingový systém a prehľadnú aplikáciu pre koncových užívateľov, ktoré umožnia efektívne sledovať používateľskú aktivitu v Power BI, analyzovať využívanie licencií v Power BI a identifikovať projekty, ktoré sa neúmerne zdržujú v analytickej fáze v systéme JIRA. Riešenie tak reaguje na konkrétne problémy manažmentu spoločnosti v oblasti projektového riadenia a nákladovej efektívnosti BI nástrojov. Navrhnutý systém využíva viacvrstvovú architektúru spracovania dát, založenú na Medallion architektúre, s využitím nástrojov ako Databricks, HUE a Impala pre SQL transformácie a DAX pre výpočty v Power BI. Dátové toky z oboch platforiem boli spracované oddelene a následne integrované do jednotného dátového modelu, ktorý je základom pre tvorbu interaktívnych dashboardov. Tie sú navrhnuté tak, aby pokrývali kľúčové metriky v oblasti dátovej aktivity a priebehu projektov, na základe požiadaviek. Funkčnosť a prínosy riešenia boli testované v reálnom prevádzkovom prostredí počas Q4 2024, pričom úspešnosť bola hodnotená na základe spätnej väzby od koncových používateľov a sledovania definovaných KPI. Výsledkom práce je opakovateľné, udržateľné a rozšíriteľné riešenie, ktoré zvyšuje dátovú transparentnosť, podporuje efektívne využívanie licencií a umožňuje manažérom identifikovať rizikové projekty v skorých fázach ich životného cyklu.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses