Návrh a implementácia odporúčacieho systému v rýchlom občerstvení pomocou strojového učenia - Olos, Branislav; Umlauf, Miroslav; Brothánek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práca sa venuje návrhu a vývoju prediktívneho systému založeného na strojovom učení pre doplnkový predaj v reťazci rýchleho občerstvenia Bageterie Boulevard. Hlavným cieľom práce bolo overiť, že takýto systém využívajúci interné dáta môže fungovať, pričom jeho zámerom je zvýšiť priemernú hodnotu objednávky zákazníka prostredníctvom cielených odporúčaní ďalších položiek počas procesu objednávania na samoobslužných kioskoch. Na základe analýzy historických dát o objednávkach bola formulovaná úloha predikcie najpravdepodobnejšej ďalšej položky, ktorú si zákazník pridá do košíka. Práca zahŕňa fázy predspracovania dát, rozsiahle inžinierstvo príznakov zamerané na zachytenie sekvenčných vzorcov v objednávkach a porovnávaciu analýzu výkonnosti modelov strojového učenia (XGBoost, LightGBM, LSTM), vrátane optimalizácie hyperparametrov. Na základe vyhodnotenia presnosti a efektivity trénovania bol ako optimálny model zvolený LightGBM. Bola tiež preskúmaná možnosť integrácie externých dát o počasí a ich vplyv na presnosť modelu. Výstupom práce je funkčný prototyp systému pripravený na testovanie v prevádzke, vrátane operačných Python skriptov pre predikciu a pretrénovanie, serializovaného modelu a konfiguračných súborov.
Vedoucí práce: Miroslav Umlauf
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses