LLM Prompt Engineering a jeho aplikace v bankovnictví - Pomazova, Yekaterina; Umlauf, Miroslav; Pospiš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se věnuje problematice prompt engineeringu ve spojení s velkými jazykovými modely (LLMs) a jeho aplikaci v prostředí digitálního bankovnictví. Teoretická část mapuje hlavní techniky, strategie a současné trendy v oblasti tvorby promptů, včetně role-based přístupů, retrieval-augmented generation a decomposed prompting. Zvláštní pozornost je věnována otázkám bezpečnosti, kvality výstupů a výzvám spojeným s tzv. jailbreak prompty. Praktická část vychází z osobní zkušenosti s návrhem a optimalizací promptů pro digitálního asistenta ve velké české bance. Součástí práce je analýza architektury řešení, typologie použitých promptů a shrnutí hlavních zjištění z testování a zpětné vazby klientů. Výsledky ukazují, že správně navržené prompty zásadně přispívají ke zvýšení relevance odpovědí, uživatelské spokojenosti i důvěry v digitální kanály banky.
Vedoucí práce: Miroslav Umlauf
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses