Jak přepsat pravidla evropské ekonomiky : program růstu a společné prosperity - Stiglitz, Joseph E., 1943- (Společnost (Academia), 2025)
Autor vychází z faktu, že dnešní Evropa, tedy i Evropská unie, bojuje s krizí, jejíž počátky spojuje s finančním propadem roku 2008. Nepopírá prospěšnost EU v určité fázi jejího vývoje, kdy fungovala jako záruka stability, prosperity a míru, současně si ale klade otázku, zda to platí i v 21. století. Stiglitz odpovídá záporně a upozorňuje na to, že v mnoha evropských zemích je ekonomický růst jen pozvolný, naopak dochází k všeobecnému propadu v příjmech a recese mají vážné politické i sociální důsledky. Kniha nabízí konkrétní plány obnovy, včetně vzkříšení projektu evropské integrace, a to z pohledu makroekonomického i mikroekonomického; neopomíjí oblasti centrálního bankovnictví, veřejných investic, hospodářské soutěže, sociální politiky a mezinárodního obchodu.