Jak přepsat pravidla evropské ekonomiky : program růstu a společné prosperity - Stiglitz, Joseph E., 1943-; Dougherty, Carter; Carrière, Blanka, 1973-; Kovář, Martin; Foundation for European Progressive Studies; Academia (nakladatelství) (Praha : Academia, 2025)
Autor vychází z faktu, že dnešní Evropa, tedy i Evropská unie, bojuje s krizí, jejíž počátky spojuje s finančním propadem roku 2008. Nepopírá prospěšnost EU v určité fázi jejího vývoje, kdy fungovala jako záruka stability, prosperity a míru, současně si ale klade otázku, zda to platí i v 21. století. Stiglitz odpovídá záporně a upozorňuje na to, že v mnoha evropských zemích je ekonomický růst jen pozvolný, naopak dochází k všeobecnému propadu v příjmech a recese mají vážné politické i sociální důsledky. Kniha nabízí konkrétní plány obnovy, včetně vzkříšení projektu evropské integrace, a to z pohledu makroekonomického i mikroekonomického; neopomíjí oblasti centrálního bankovnictví, veřejných investic, hospodářské soutěže, sociální politiky a mezinárodního obchodu.
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: hospodářská politika; ekonomický růst; zaměstnanost; tržní ekonomika; finanční politika; sociální spravedlnost; globalizace; země Evropské unie; kolektivní monografie; economic policy; economic development; employment; market economy; financial policy; social justice; globalization; European Union countries; collective monographs