Byt jako investice : analýza cen bytů a cen nájemného, Praha vs. Příbram, mezi roky 2014 - 2021 - Doležel, Radovan (2025)
Tato práce se zabývá analýzou vývoje cen bytů a nájmů v Praze a Příbrami v období let 2014 až 2024 s důrazem na výnosnost investice do nájemního bydlení. Cílem bylo zhodnotit, která z těchto dvou lokalit nabízí výhodnější podmínky pro investora usilujícího o dlouhodobý pasivní příjem z pronájmu. Pomocí ukazatele rent-to-price ratio byla posouzena výnosnost v jednotlivých velikostních kategoriích bytů a její vývoj v čase. Výsledky ukázaly, že Příbram dosahovala v úvodu sledovaného období výrazně vyšších výnosů než Praha, což bylo způsobeno nízkou cenovou hladinou bytů. Postupem času však výnosnost v Příbrami klesala a přiblížila se hodnotám v Praze. Dílčí analýzy ukazatelů price-to-income a rent-to-income rovněž poukázaly na zhoršující se dostupnost vlastnického bydlení, zejména v Příbrami, zatímco cenová dostupnost nájmů zůstala relativně stabilní. Práce potvrzuje, že investice do „malých“ bytů je zpravidla nejvýnosnější, a poukazuje na význam regionálních rozdílů v rámci realitního trhu. Výsledky mohou sloužit jako podklad pro investiční rozhodování i další výzkum dopadů ekonomických krizí na trh s bydlením.