Umělá inteligence v kontextu výkonnosti firem - Kuznetsova, Nelli (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zavádění technologií umělé inteligence do firem a zkoumá jejich vliv na oblast řízení lidských zdrojů v procesech získávání a náboru zaměstnanců. Cílem této práce je na základě kvalitativního výzkumu zjistit, jak je nasazení umělé inteligence do náborových procesů ve firmách vnímáno ze strany náborářů v České republice. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů umělé inteligence, její klasifikaci a klíčové aspekty spojené s jejím zaváděním do firem, jako jsou testování, vysvětlitelnost a data pro trénování umělé inteligence. Dále jsou prozkoumána rizika a výzvy související s jejím využitím. Pozornost je věnována také základním pojmům řízení lidských zdrojů, konceptu Smart HR 4.0 a roli umělé inteligence v tomto rámci. Praktická část se soustředí na realizaci kvalitativního výzkumu s náboráři ve formě hloubkových rozhovorů a na zjištění, jaké nástroje umělé inteligence mají k dispozici, jaké v nich vidí přínosy, s jakými výzvami se setkávají a jaké vnímají bariéry jejich využití.