Analýza finančnej situácie Slovenska v porovnaní s krajinami V4 - Čery, Juraj; Löster, Tomáš, 1980-; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cieľom bakalárskej práce bola analýza vývoja vybraných finančných ukazovateľov Slovenskej republiky v porovnaní s ostatnými krajinami V4 v období rokov 1995 až 2024 a návrh vhodných modelov predikcie. V oblasti hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahlo Slovensko priemerný relatívny prírastok 3,31 %, čím sa zaradilo na druhé miesto v rámci V4, no v posledných rokoch tempo rastu spomalilo. Najlepší model pre predikciu HDP bol Brownovo dvojité exponenciálne vyrovnávanie s RMSE 2070,59 a α = 0,9202. Pri kvartálnych dátach sa vo všetkých krajinách objavila sezónnosť, pričom najpresnejšie výsledky poskytol Holt-Wintersov model. Analýza miery hrubých úspor domácností odhalila nízky a kolísavý vývoj na Slovensku s najnižším priemerným relatívnym prírastkom len 2,18 %. Slovensko tiež zaznamenalo najnižší priemerný štvrťročný nárast finančných aktív (1091 mil. €) a najnižšiu konštantu v regresnom modeli (16889,89). Zadlženosť domácností vykazovala sezónnosť, pričom Slovensko dosiahlo vyššiu konečnú zadlženosť než Maďarsko. V oblasti cien nehnuteľností bol najvýraznejší rast zaznamenaný v Maďarsku – trojnásobný nárast oproti východiskovému roku. Najkritickejšia situácia sa prejavila v ukazovateli osôb ohrozených chudobou. Slovensko ako jediné zaznamenalo kladný priemerný absolútny nárast o 0,11, kým Maďarsko dosiahlo najväčší pokles (relatívne o 4,11 %). Pre väčšinu sezónnych ukazovateľov sa ako najvhodnejší predikčný model ukázal Holt-Wintersov model, hoci mnohé regresné modely vykazovali prítomnosť autokorelácie reziduí, čo obmedzovalo ich spoľahlivosť.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses