Jak se vyvíjely ceny nájmů ve dvou různých oblastech Prahy v závislosti na výstavbě nových stanic metra A v roce 2013 a v roce 2015? - Polák, Ivo; Klement, Josef, 1990-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá otázkou, jak se vyvíjely ceny nájmů ve dvou různých oblastech Prahy v závislosti na výstavbě nových stanic metra linky A v roce 2013 a v roce 2015. Hlavním cílem práce je potvrdit hypotézu: Čím blíže je nemovitost u stanice metra, tím vyšší je cena jejího nájmu. Dalším cílem práce je zjistit, zda existují i jiné faktory, které mohou ovlivnit cenu nájmů v Praze. Posledním dílčím cílem je ověření, zda respondenti vnímají faktor blízkosti stanice metra jako důležitý a pokud ano, zda by byli ochotni z uvedeného důvodu akceptovat vyšší cenu bytu, popř. nájmu. Přidanou hodnotou práce je získání dat z různých databází. Pro získání cen nájmů bytů a jejich další charakteristiky jako např. velikost bytu slouží databáze INEM. Geodata jsou stažena z Geoportálu hlavního města Prahy. Největší přidanou hodnotou práce je vytvoření několika map se zobrazením sledovaných faktorů v nástroji Arcgis Online a ekonometrická analýza v programu R Studio a v Excelu, pomocí kterých jsou vyhodnoceny zásadní závěry práce. Cíl práce je splněn, podařilo se částečně verifikovat hypotézu pro městské části Praha 5 a 6. Cíle práce jsou verifikovány doplňkovým dotazníkovým šetřením, které potvrdilo, že respondenti vnímají faktor nejbližší stanice metra jako významný.
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses