Automatizace procesu správy firemního hardwaru/softwaru pomocí NixOS - Katič, Josef (2025)
Správa koncových zařízení se v moderních firmách stává čím dál náročnější vzhledem k rostoucí rozmanitosti hardwaru a softwaru. Unified Endpoint Management (UEM) řešení poskytují prostředky pro centralizovanou správu, konfiguraci a zabezpečení zařízení napříč organizací. Tato bakalářská práce se zaměřuje na návrh a implementaci vlastního UEM systému založeného na operačním systému NixOS, který využívá deklarativní přístup ke konfiguraci. Cílem je vytvořit nástroj umožňující centrální správu zařízení, zajištění jednotné konfigurace a zvýšení bezpečnosti pomocí řízeného nasazování důvěryhodných aplikací. Výsledkem práce je funkční prototyp UEM řešení doplněný o webovou aplikaci, která umožňuje správu konfigurací pro jednotlivé uživatele a zařízení. Práce ukazuje potenciál NixOS jako platformy pro správu koncových zařízení v prostředí využívajícím výhradně Linux.