Ekonomické podmínky péče o historické parky a zahrady, významné součásti kulturního dědictví, a jejich využití - Lohrová, Petra; Novák, Zdeněk, 1958-; Horová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickými podmínkami péče o historické zahrady, konkrétně na příkladu zámecké zahrady v Brandýse nad Labem. Hlavním cílem bylo porovnat náklady na pravidelnou údržbu se souhrnnými náklady na plánovanou jednorázovou rekonstrukci a ověřit předpoklad, že systematická a dlouhodobá údržba je ekonomicky výhodnější. V teoretické části je popsán historický, kulturní i ekologický význam historických zahrad, legislativní rámec jejich ochrany a možné zdroje financování. Praktická část obsahuje případovou studii brandýské zahrady, výstupy z rozhovorů s kastelánem brandýského zámku a místostarostou města, výpočet nákladů na údržbu a jejich porovnání s náklady na plánovanou rekonstrukci. Výsledky potvrdily, že pravidelná údržba je levnější z hlediska dlouhodobé udržitelnosti a zachování hodnoty památky. Výzkum navíc poukázal na možnou mezeru mezi legislativními požadavky a reálnou praxí.
Vedoucí práce: Zdeněk Novák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses