Daňové úspory poskytované při stravování zaměstnanců v Evropě - Husárová, Tereza (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu daňových úspor poskytovaných v souvislosti se stravováním zaměstnanců ve vybraných státech Evropy, konkrétně v České republice, na Slovensku, v Rakousku, Německu, Francii a Rumunsku. Cílem práce je na základě komparativní analýzy daňových úspor zhodnotit, která z forem příspěvků na stravování je z daňového hlediska nejvýhodnější. V diplomové práce jsou analyzovány příspěvky na bezplatné a dotované jídlo, stravenky a peněžitý příspěvek. Dále se práce věnuje stravnému poskytovanému při pracovních cestách. Práce poskytuje detailní přehled o daňových úsporách pro zaměstnance i zaměstnavatele a nabízí doporučení pro efektivní využití daňových výhod v oblasti zaměstnaneckého stravování. Výsledky analýzy ukazují, že daňové úspory závisí od formy příspěvku na stravování a na výši daňového zatížení v daném státě.