Vliv AI na informační přetížení v rozhodovací činnosti manažerů - Kaminetska, Diana; Viktora, Martin; Kučera, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na roli generativní umělé inteligence (AI) v rozhodovacím procesu manažerů a její vliv na informační přetížení. V kontextu rostoucího objemu dat a zvyšujících se nároků na rychlost rozhodování zkoumá, zda manažeři vnímají AI jako nástroj, který jim pomáhá zvládat informační přetížení, nebo naopak jako další zdroj nejistoty a zahlcení. Empirická část vychází z polo-strukturovaných rozhovorů s třinácti manažery jedné mezinárodní organizace. Výsledky naznačují, že AI je nejčastěji využívána jako asistent pro operativní úkoly a podporu orientace v informacích, avšak její přínos závisí na způsobu použití, kvalitě dotazování (promptování) a důvěře v její výstupy. Práce přináší vhled do subjektivního vnímání AI ze strany manažerů a nabízí doporučení pro efektivní využívání těchto nástrojů v praxi.
Vedoucí práce: Martin Viktora
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses