Strategická analýza rodinného podniku - Řehula, Šimon (2025)
Primárním záměrem této práce je rozpoznat hlavní hrozby, příležitosti, silné a slabé stránky sledovaného rodinného podniku s využitím nástrojů strategické analýzy. Sekundárním cílem je vyhodnotit, do jaké míry podnik vykazuje charakteristiky typické pro rodinné firmy a jakým způsobem ho ovlivňují. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Na začátku teoretické části jsou definovány pojmy rodinného podnikání a strategie, následně jsou představeny jednotlivé metody a nástroje, které jsou použity při tvorbě strategické analýzy. Praktická část začíná krátkým popisem sledované společnosti, lékárny U Bílého jednorožce, včetně její historie, vlastnické struktury a podnikatelské činnosti. Následuje analýza vnějšího prostředí pomocí metody PESTLE. Mikroprostředí je analyzováno prostřednictvím Porterovy analýzy pěti sil, finanční analýzy a VRIO analýzy. Dále jsou hodnoceny specifické rodinné faktory ovlivňující chod podniku. Na základě SWOT analýzy jsou identifikovány klíčové hrozby, příležitosti, silné a slabé stránky, ze kterých jsou následně formulována doporučení pro optimalizaci fungování podniku. Na závěr jsou uvedena omezení této práce, která mohla komplikovat proces strategické analýzy či snižovat její validitu.