Strategická analýza rodinného podniku - Řehula, Šimon; Machek, Ondřej, 1985-; Kubíček, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Primárním záměrem této práce je rozpoznat hlavní hrozby, příležitosti, silné a slabé stránky sledovaného rodinného podniku s využitím nástrojů strategické analýzy. Sekundárním cílem je vyhodnotit, do jaké míry podnik vykazuje charakteristiky typické pro rodinné firmy a jakým způsobem ho ovlivňují. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Na začátku teoretické části jsou definovány pojmy rodinného podnikání a strategie, následně jsou představeny jednotlivé metody a nástroje, které jsou použity při tvorbě strategické analýzy. Praktická část začíná krátkým popisem sledované společnosti, lékárny U Bílého jednorožce, včetně její historie, vlastnické struktury a podnikatelské činnosti. Následuje analýza vnějšího prostředí pomocí metody PESTLE. Mikroprostředí je analyzováno prostřednictvím Porterovy analýzy pěti sil, finanční analýzy a VRIO analýzy. Dále jsou hodnoceny specifické rodinné faktory ovlivňující chod podniku. Na základě SWOT analýzy jsou identifikovány klíčové hrozby, příležitosti, silné a slabé stránky, ze kterých jsou následně formulována doporučení pro optimalizaci fungování podniku. Na závěr jsou uvedena omezení této práce, která mohla komplikovat proces strategické analýzy či snižovat její validitu.
Vedoucí práce: Ondřej Machek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses