Ocenění podniku - Kozej, Adam (2025)
Diplomová práca sa venuje oceneniu trhovej hodnoty spoločnosti k dátumu 31. 12. 2023. Cieľom diplomovej práce je určiť trhovú hodnotu vybraného podniku k tomuto dátumu. Ide o podnik, ktorý sa zameriava na výrobu a spracovanie hliníkových odliatkov. Vedenie podniku zvažuje ďalšie možné kroky expanzie, ale do úvahy prichádza aj možná otázka predaja podniku. V rámci práce je spracovaná strategická a finančná analýza, ktoré slúžia ako východisko pre tvorbu finančného plánu a predikciu budúceho vývoja firmy. Na stanovenie hodnoty podniku sú aplikované metódy diskontovania peňažných tokov a trhových násobkov. Analýzy sú založené na interných účtovných dokumentoch firmy a doplnené o verejne dostupné informácie. Práca je štruktúrovaná do troch hlavných častí: teoretická časť, praktická aplikácia a záverečné zhodnotenie. Teoretická časť objasňuje ciele a význam oceňovania podnikov, ako aj konkrétne nástroje a analytické metódy, ktoré sú následne uplatnené na hodnotenie vybranej spoločnosti. Výsledkom práce je nielen vyčíslenie trhovej hodnoty spoločnosti, ale aj analýza jej silných a slabých stránok, spolu s celkovým zhodnotením finančnej stability. Táto práca predstavuje relevantný podklad pre odborníkov a manažérov, ktorí sa zaoberajú hodnotením a riadením podniku.