Digitální spolubydlení : UX Design aplikace pro Generace Z - Nguyen, Quang Minh; Kania, Karolina Anna; Dědic, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem digitálního řešení pro podporu fungování sdíleného bydlení, s důrazem na potřeby a zvyklosti mladých dospělých, konkrétně příslušníků Generace Z. V teoretické části je zkoumána problematika sdíleného bydlení ve vztahu k oblastem, které mají zásadní vliv na každodenní soužití, do nichž se řadí organizace domácích povinností, správa společných financí a komunikace mezi členy domácnosti. Na základě dat z kvalitativního výzkumu formou hloubkových polostrukturovaných rozhovorů a analýzy konkurenčních aplikací byly definovány klíčové požadavky na navrhované řešení. Návrhový proces probíhal v souladu s metodickým rámcem Double Diamond, zahrnujícím fáze objevování, definice problému, návrhu konceptu a jeho ověření prostřednictvím interaktivního prototypu vytvořeného v nástroji Figma. Výsledná mobilní aplikace integruje funkce evidence výdajů, plánování domácích prací, sdíleného kalendáře a komunikačních nástrojů v podobě chatu, hlasování a notifikací. Důraz je kladen na jednoduchost, přehlednost a přizpůsobitelnost, včetně možnosti volby vzhledu rozhraní. Navržený koncept reflektuje specifické potřeby cílové skupiny a nabízí potenciál pro zlepšení každodenní spolupráce ve sdílené domácnosti.
Vedoucí práce: Karolina Anna Kania
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses