Komparace ukazatele Gender Pay Gap v České republice s vybranými zeměmi Evropské unie v letech 2013–2023 - Brožová, Michaela (2025)
Tato diplomová práce je zaměřena na komparativní analýzu Gender Pay Gap v České republice, Německu a Polsku v období let 2013 až 2023. Hlavním cílem práce je prostřednictvím komparativní analýzy dostupných dat zhodnotit vývoj GPG v České republice, Německu a Polsku, s důrazem na veřejný a soukromý sektor, a prozkoumat konkrétní faktory, které přispívají k rozdílnému odměňování. Dalším cílem je formulace hospodářsko-politických doporučení ke snížení GPG na základě posouzení vládních opatření a strategií přijímaných v jednotlivých zemích s cílem snížit Gender Pay Gap a provedeného dotazníkového šetření s cílem zjistit povědomí české veřejnosti o rozdílném odměňování mezi muži a ženami v České republice ve srovnání s Německem a Polskem. V teoretické části jsou metodou literární rešerše vymezeny základní pojmy týkající se tématu diplomové práce, následně je rozebrána diskriminace a ekonomické diskriminačními modely a v neposlední řadě je objasněn pojem Gender Pay Gap včetně příčin a důsledků, které rozdílné odměňování mezi muži a ženami způsobuje. V poslední kapitole jsou představeny nástroje používané k identifikaci GPG. V první polovině praktické části je provedena komparativní analýza makroekonomických ukazatelů (míra zaměstnanosti, míra nezaměstnanosti, podíl částečných úvazků, zastoupení žen na manažerských a vyšších manažerských pozicích). Dále je analyzován a porovnán ukazatel GPG ve veřejném a soukromém sektoru, ukazatel GPG podle odvětví klasifikovaných dle NACE Rev. 2 a GPG v celkové ekonomice jednotlivých zemí. Přičemž výsledky ukázaly, že Česká republika vykazuje vyšší Gender Pay Gap než Německo a Polsko jak v soukromém, tak veřejném sektoru a celé ekonomice. V druhé polovině diplomové práce je zpracováno dotazníkové