Komparace ukazatele Gender Pay Gap v České republice s vybranými zeměmi Evropské unie v letech 2013–2023 - Brožová, Michaela; Bartůsková, Lucia; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce je zaměřena na komparativní analýzu Gender Pay Gap v České republice, Německu a Polsku v období let 2013 až 2023. Hlavním cílem práce je prostřednictvím komparativní analýzy dostupných dat zhodnotit vývoj GPG v České republice, Německu a Polsku, s důrazem na veřejný a soukromý sektor, a prozkoumat konkrétní faktory, které přispívají k rozdílnému odměňování. Dalším cílem je formulace hospodářsko-politických doporučení ke snížení GPG na základě posouzení vládních opatření a strategií přijímaných v jednotlivých zemích s cílem snížit Gender Pay Gap a provedeného dotazníkového šetření s cílem zjistit povědomí české veřejnosti o rozdílném odměňování mezi muži a ženami v České republice ve srovnání s Německem a Polskem. V teoretické části jsou metodou literární rešerše vymezeny základní pojmy týkající se tématu diplomové práce, následně je rozebrána diskriminace a ekonomické diskriminačními modely a v neposlední řadě je objasněn pojem Gender Pay Gap včetně příčin a důsledků, které rozdílné odměňování mezi muži a ženami způsobuje. V poslední kapitole jsou představeny nástroje používané k identifikaci GPG. V první polovině praktické části je provedena komparativní analýza makroekonomických ukazatelů (míra zaměstnanosti, míra nezaměstnanosti, podíl částečných úvazků, zastoupení žen na manažerských a vyšších manažerských pozicích). Dále je analyzován a porovnán ukazatel GPG ve veřejném a soukromém sektoru, ukazatel GPG podle odvětví klasifikovaných dle NACE Rev. 2 a GPG v celkové ekonomice jednotlivých zemí. Přičemž výsledky ukázaly, že Česká republika vykazuje vyšší Gender Pay Gap než Německo a Polsko jak v soukromém, tak veřejném sektoru a celé ekonomice. V druhé polovině diplomové práce je zpracováno dotazníkové
Z provedeného dotazníkového šetření plyne, že 82 % respondentů zná pojem GPG, 85 % věří v existenci rozdílů v odměňování, 79,4 % respondentů si myslí, že GPG by měl stát řešit, avšak pouze 19,7 % zná konkrétní vládní opatření. Na základě výsledků analýzy a výsledků dotazníkového šetření jsou formulována čtyři hospodářsko-politická doporučení k podpoření systémových řešení v genderové rovnosti odměňování, která zahrnují zavedení zákona o transparentnosti mezd s povinností pravidelného reportingu i pro střední podniky, rozšíření využití analytického nástroje Logib pro identifikaci GPG a jeho povinné zavedení ve veřejném sektoru, podpoření pracovní integrace rodičů po rodičovské dovolené díky zakotvení práva na flexibilní formy práce pro rodiče dětí do 8 let a realizaci dlouhodobé osvětové kampaně o politice rovného odměňování cílené na veřejnost.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses