Faktory fluktuace vybraných skupin pracovníků v malých nezávislých divadelních souborech - Kultová, Markéta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá faktory ovlivňujícími fluktuaci produkčních v malých nezávislých divadelních souborech, konkrétně v oblasti pražského imerzivního divadla. Cílem práce je identifikovat příčiny fluktuace na těchto pozicích a navrhnout konkrétní opatření pro stabilizaci pracovníků. Teoretická část představuje koncept fluktuace a související fenomény jako motivaci, oddanost, angažovanost a stabilizaci zaměstnanců, přičemž reflektuje i specifika prostředí nezávislého divadla, práce divadelního produkčního a OSVČ v nezávislé kultuře i charakteristiku imerzivního divadla. Praktická část je komparativní studií tří subjektů a vychází z analýzy polostrukturovaných rozhovorů s produkčními vybraných nezávislých divadelních souborů: Depresivní děti touží po penězích, Tygr v tísni a Pomezí. Výsledky ukazují na strukturální, personální a finanční faktory ovlivňující pracovní stabilitu a navrhují možnosti zlepšení organizačních podmínek.