Vývoj webových aplikací pomocí umělé inteligence - Koutenský, Vít (2025)
Bakalářská práce se zabývá užitím umělé inteligence (AI) při vývoji webů a webových aplikací. Je zaměřena především na přínos AI v rámci efektivity a kvality vyvíjených produktů. Jejím cílem je analýza a komparace přístupů využívajících AI s přístupy tradičními. Rozdíly jsou hledány jednak v oblasti vývoje kódu, kde je porovnáván přístup s využitím AI, tradiční přístup bez AI a tvorba pomocí systému pro správu obsahu webů, jednak v oblasti tvorby vizuálního obsahu, kde jsou porovnávány tradiční přístupy s obsahem generovaným pomocí AI. Při porovnání jsou zohledňována kritéria jako kvalita výstupu, technická náročnost, doba vývoje nebo relevance a estetika a další. Z výsledků bakalářské práce lze vyvodit závěr, že AI je při vývoji kódu webu, v rámci limit práce, přínosem, protože je schopno zkrátit dobu vývoje při zachování dostatečné kvality výstupu ve spojení se snížením technické náročnosti procesu. Při tvorbě vizuálního obsahu vychází AI jako varianta podřazená vůči tradičním přístupům, jelikož i přes zachování dostatečné relevance a estetiky vytváří příliš velké množství nedostatků ve kvalitě výstupu a právně-etických aspektech. V rámci diskuse jsou pak rozebrána doporučení pro zavedení AI do vývoje webů a limity práce jako takové.