Porovnání integračních platforem Boomi a Apache Camel na příkladu integrace dat v prostředí systému NetSuite - Pozdniakova, Diana (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním dvou integračních platforem – Boomi a Apache Camel – na příkladu integrace dat v prostředí ERP systému NetSuite. Cílem práce je zhodnotit obě platformy z hlediska funkčnosti, efektivity vývoje, udržovatelnosti, škálovatelnosti a výkonnosti integračních řešení. V rámci práce byla provedena rešerše odborné literatury, navržena případová studie a realizovány dvě paralelní implementace identického scénáře, které byly následně hodnoceny vícekriteriální metodou. Výsledky ukázaly, že zatímco Boomi dosahuje vyšší propustnosti a disponuje nástroji pro snadné připojení ke specifickým systémům, platforma Apache Camel poskytuje výrazně větší flexibilitu, otevřenost a podporu pro moderní vývojové a provozní postupy. Díky těmto vlastnostem se Camel jeví jako vhodnější volba pro komplexní a dlouhodobě udržitelná integrační řešení v prostředí systému NetSuite. Práce tak poskytuje prakticky využitelné srovnání, které může sloužit jako opora pro rozhodování při výběru integrační platformy v podnikové praxi.