Investovanie do zlata a akcií ako ochrana pred infláciou - Guľa, Alex (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá porovnaním zlata a akciového indexu S&P 500 ako investičných nástrojov na ochranu finančných prostriedkov pred infláciou. Pomocou mesačných údajov z USA overuje ich vzťah k inflácii, úrokovým sadzbám a miere nezamestnanosti. Makroekonomické premenné vykazujú s oboma analyzovanými aktívami silné kointegračné vzťahy, zatiaľ čo kauzálne vzťahy potvrdené neboli. Výsledky regresných modelov odhaľujú významný vplyv aktuálnych makroekonomických faktorov na vývoj indexu S&P 500, zatiaľ čo pri zlate prevažujú oneskorené účinky. Cena zlata zároveň vykazuje tendenciu rásť v časoch ekonomickej neistoty, kým akciový trh reaguje prevažne negatívne. Pridanou hodnotou práce je kombinácia analytických prístupov, ktorá umožňuje komplexne porovnať citlivosť týchto aktív na makroekonomické prostredie a poskytuje praktické odporúčania pre investorov.