Forma oslav ukrajinských svátků Ukrajinci žijícími v České republice a jejich ovlivnění místní kulturou - Karnauchova, Mia Jevhenivna; Soukup, Václav, 1957-; Skopová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním svátků, a to jak v Ukrajině, tak i v České republice. Teoretická část definuje pojmy spojené s tímto tématem a přechod ukrajinské pravoslavné církve na nový kalendář. Dále popisuje významné svátky každé kultury, způsoby jejich slavení, tradice a zvyky s tím spojené a dále také popisuje shody a rozdíly jednotlivých svátků ve dvou kulturách. Definuje jak slavné svátky, tak i ty méně slavné. Nakonec popisuje jednotlivé spolky, které se zabývají ukrajinskou kulturou v České republice. Praktická část nakonec pomocí dotazníku zkoumá, zda mají české svátky určitý vliv na ukrajinské obyvatele, kteří žijí na území ČR. Zjišťuje, jaké svátky slaví, zda převzali nějaké české tradice nebo přestali dodržovat vlastní tradice a nahradili je českými apod.
Vedoucí práce: Václav Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses