Automatizace Kubernetes na Openstack pomocí Puppet - Bačo, Tomáš (2025)
Hlavním cílem této bakalářské práce je návrh a implementace Kubernetes Clusteru nad existující OpenStack infrastrukturou s důrazem na plnou automatizaci pomocí nástroje Puppet. Práce si klade za cíl demonstrovat efektivitu a výhody kontejnerizace aplikací v kombinaci s moderním přístupem ke správě infrastruktury. V teoretické části jsou popsány technologie Kubernetes, OpenStack a Puppet, jejich architektura a způsob integrace. Následně je analyzován současný stav infrastruktury a je navrženo řešení, které přináší vyšší škálovatelnost, flexibilitu a automatizační potenciál. Praktická část se věnuje konkrétní implementaci clusteru s využitím K3s, nasazení aplikací, monitorovacích nástrojů a jejich následné automatizace. Součástí práce je také testování funkčnosti automatizace, spotřeby zdrojů a schopnosti systému reagovat na běžné provozní výpadky. Výsledky jsou vyhodnoceny pomocí reálných metrik a zátěžového testování, které prokázalo vhodnost navrženého řešení pro firemní prostředí.