Automatizace Kubernetes na Openstack pomocí Puppet - Bačo, Tomáš; Vencovský, Filip; Kratochvíl, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Hlavním cílem této bakalářské práce je návrh a implementace Kubernetes Clusteru nad existující OpenStack infrastrukturou s důrazem na plnou automatizaci pomocí nástroje Puppet. Práce si klade za cíl demonstrovat efektivitu a výhody kontejnerizace aplikací v kombinaci s moderním přístupem ke správě infrastruktury. V teoretické části jsou popsány technologie Kubernetes, OpenStack a Puppet, jejich architektura a způsob integrace. Následně je analyzován současný stav infrastruktury a je navrženo řešení, které přináší vyšší škálovatelnost, flexibilitu a automatizační potenciál. Praktická část se věnuje konkrétní implementaci clusteru s využitím K3s, nasazení aplikací, monitorovacích nástrojů a jejich následné automatizace. Součástí práce je také testování funkčnosti automatizace, spotřeby zdrojů a schopnosti systému reagovat na běžné provozní výpadky. Výsledky jsou vyhodnoceny pomocí reálných metrik a zátěžového testování, které prokázalo vhodnost navrženého řešení pro firemní prostředí.
Vedoucí práce: Filip Vencovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses