Vliv věku a pohlaví na vnímání odměňování - Herko, Daniel; Legnerová, Kateřina, 1965-; Hořáková, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu vlivu věku a pohlaví na vnímání odměňování zaměstnanců jak v obecné rovině, tak v kontextu vybraného podniku. Hlavním cílem práce je ověřit hypotézy o rozdílech v preferencích odměňování podle věku a pohlaví a navrhnout optimalizace systému odměňování na základě zjištěných výsledků. Teoretická část popisuje hlavní motivační teorie a strategie odměňování, zatímco praktická část analyzuje výsledky dotazníkového šetření mezi širší veřejností a hloubkových rozhovorů se zaměstnanci vybraného podniku. Na základě zjištěných rozdílů ve vnímání finančních i nefinančních odměn jsou formulována doporučení pro zlepšení systému odměňování, která reflektují specifické potřeby různých demografických skupin. Závěry práce poukazují na to, že zohlednění věkových a pohlavních rozdílů může pozitivně přispět ke spokojenosti zaměstnanců a efektivitě odměňování.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses