Vnímání organizačních změn a jejich dopad na zaměstnance - Veličková, Lucie (2025)
Diplomová práce se zabývá vnímáním organizačních změn ze strany zaměstnanců ve vybrané firmě. Cílem práce je zjistit, jak zaměstnanci změny prožívají, jaké faktory ovlivňují jejich postoje a jak lze proces změny z pohledu zaměstnanců zlepšit. Teoretická část vychází z poznatků v oblasti řízení změn, organizační kultury a psychologie práce. Výzkum byl realizován kvantitativní metodou prostřednictvím online dotazníkového šetření. Výsledky byly analyzovány pomocí deskriptivní statistiky, korelační analýzy a analýzy rozptylu. Výsledky ukazují, že klíčovou roli při vnímání změn hraje komunikace, míra zapojení zaměstnanců a důvěra ve vedení. Práce přináší doporučení pro praxi a může být přínosná i pro jiné organizace čelící podobným výzvám.