Analýza časových řad leteckého spojení České republiky a vybraných španělských letišť - Widenská, Aneta; Šimpach, Ondřej; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se věnuje analýze a zpracování dat časových řad počtu přepravených osob mezi Českou republikou a vybranými španělskými letišti (Barcelona-El Prat, Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Málaga-Costa del Sol a Palma de Mallorca). Analyzována jsou data za období 2015–2024, která byla získána z databáze Statistického úřadu Evropské unie (Eurostat). Analýza využívá základních popisných statistik a metod zaměřených na modelování sezónní a trendové složky časových řad. Práce se opírá o nárůst počtu přímých letů mezi menšími českými letišti a španělskými destinacemi. Cílem práce je prozkoumat vývoj časových řad, identifikovat sezónní vlivy a porovnat trendy mezi jednotlivými leteckými linkami. Zvláštní pozornost je věnována průzkumné otázce, zda lze již z historického vývoje vysledovat rostoucí zájem o leteckou přepravu do Španělska, který by mohl být jedním z důvodů pro pozdější vznik nových přímých linek z menších českých letišť.
Vedoucí práce: Ondřej Šimpach
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses