Gentrifikace pražského Smíchova - Molnár, Marek (2025)
Diplomová práce se zabývá gentrifikací, socioekonomickým a urbanistickým procesem, jenž je v současnosti charakteristický pro vybrané čtvrti hlavního města Prahy. Cílem práce je identifikace a potvrzení procesu gentrifikace ve zkoumané oblasti a popsání jeho vývoje v diachronní perspektivě. V teoretické části se práce věnuje konceptu gentrifikace, jeho definici, příčinám a dopadům. Praktická část následně ověřuje pomocí primárních a sekundárních dat danou změnu ekonomické, urbánní a sociální struktury v rámci pražské čtvrti Smíchov. Práce vychází z kvalitativního výzkumu, který se opírá o sérii polostrukturovaných rozhovorů s rezidenty dané oblasti. Hlavním výstupem práce je série autorských doporučení pro zmírnění či případné pozitivní využití socio-ekonomických dopadů tohoto fenoménu.