Gentrifikace pražského Smíchova - Molnár, Marek; Lindner, Milan; Kubaš, Mario, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá gentrifikací, socioekonomickým a urbanistickým procesem, jenž je v současnosti charakteristický pro vybrané čtvrti hlavního města Prahy. Cílem práce je identifikace a potvrzení procesu gentrifikace ve zkoumané oblasti a popsání jeho vývoje v diachronní perspektivě. V teoretické části se práce věnuje konceptu gentrifikace, jeho definici, příčinám a dopadům. Praktická část následně ověřuje pomocí primárních a sekundárních dat danou změnu ekonomické, urbánní a sociální struktury v rámci pražské čtvrti Smíchov. Práce vychází z kvalitativního výzkumu, který se opírá o sérii polostrukturovaných rozhovorů s rezidenty dané oblasti. Hlavním výstupem práce je série autorských doporučení pro zmírnění či případné pozitivní využití socio-ekonomických dopadů tohoto fenoménu.
Vedoucí práce: Milan Lindner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses