Koordinace znalostí v rozsáhlé organizaci : Problémy a možný příslib generativní umělé inteligence - Balej, Tomáš; Andera, Michal, 1984-; Hron, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Práce zkoumá, jak rozsáhlá mezinárodní organizace koordinuje znalosti a jak může Generative AI řešit zjištěné problémy. V rámci výzkumu bylo provedeno osm polo-strukturovaných expertních rozhovorů s managementem organizace analyzovaných pomocí grounded theory přístupu. Analýza odhalila řadu problémů, jako přílišné množství nevyužitých a nezmapovaných znalostí uzavřených ve funkčních silech a zároveň nedostatečné zachycování tacitních znalostí. Respondenti navrhují využití Generative AI jako podnikového LLM-asistenta napojeného na interní repositáře, jenž uživatelům umožní přirozeným jazykem vyhledávat, kombinovat a personalizovaně získávat znalosti, a tím zpřístupnit nevyužité know-how organizace. Práce přináší návrh konkrétních oblastí implementace Generative AI do managementu znalostí organizace a jak mitigovat potenciální rizika a výzvy, čímž rozšiřuje stávající teoreticky zaměřenou literaturu o praktické poznatky z konkrétní organizace a poskytuje managementu zkoumané organizace doporučení k implementaci.
Vedoucí práce: Michal Andera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses