Webová aplikace s použítím Angularu 19 a ASP.NET Core 9. na snižování akciových investičních rizik - Hlaváč, Marian; Černý, Jan; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na návrh a implementaci webové aplikace, jejímž cílem je snižovat investiční rizika při obchodování s akciemi. Aplikace využívá moderní technologie Angular 19 pro front-end a ASP.NET Core 9 pro back-end. Hlavními nástroji snižování rizika jsou fundamentální analýza, technická analýza a diverzifikace portfolia. Práce se soustředí na vytvoření komplexního, avšak uživatelsky srozumitelného systému, který pomáhá méně zkušeným investorům dělat informovaná investiční rozhodnutí. Fundamentální analýza je postavena na klíčových ukazatelích, jako je například ROE, Debt-to-Equity, Free Cash Flow nebo Beneish M-score, a doplňuje ji sektorové srovnání a interpretace výsledků. Technická analýza se opírá zejména o ukazatele MACD a EMA pro predikci vhodného okamžiku nákupu. Webová aplikace rovněž umožňuje vytváření portfolia s výpočtem rizikového skóre jednotlivých GICS sektorů založeného na VaR, beta koeficientu a Sharpeho poměru. Součástí návrhu portfolia je i analýza vzájemné korelace sektorů, která napomáhá efektivní diverzifikaci a minimalizaci systematických rizik. Výsledkem práce je prototyp softwarového nástroje, který propojuje analytické přístupy do praktického řešení a zároveň přispívá k finanční gramotnosti v oblasti akciového investování.
Vedoucí práce: Jan Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses