Návrh a implementace analytického řešení pro spolek 4FIS - Vávra, Daniel; Staněk, Štěpán; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací analytického řešení pro neziskovou organizaci – studentský spolek 4FIS, působící na Fakultě informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Cílem práce je využít dostupná data spolku ke zvýšení informovanosti vedení a podpoře rozhodování prostřednictvím přehledného vizualizačního reportu. V teoretické části je nejprve představena problematika datové analytiky a Business Intelligence (BI), s důrazem na jejich využití v prostředí neziskových organizací. Dále jsou popsány překážky adopce BI v tomto sektoru, včetně omezených zdrojů, nízké datové vyspělosti a organizačního odporu ke změnám. Praktická část práce zahrnuje zjištění požadavků vedení spolku pomocí metody MoSCoW a následný návrh a realizaci interaktivního reportu v prostředí Google Looker Studio. Report vizualizuje klíčové ukazatele jako počet účastí na akcích, čerpání rozpočtu a efektivitu jednotlivých sekcí spolku. Výběr nástroje byl podpořen vícekriteriální analýzou s důrazem na nulové náklady, snadnou integraci s Google službami a uživatelskou přívětivost. Výsledné řešení umožňuje vedení spolku efektivněji plánovat aktivity, alokovat zdroje a sledovat vývoj v čase. Práce zároveň ukazuje, že i malé neziskové organizace bez rozpočtu na IT mohou zavést datově řízené řízení pomocí volně dostupných nástrojů.
Vedoucí práce: Štěpán Staněk
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses