Motivace dobrovolníků neziskové organizace Nevyhasni - Marková, Michaela (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu motivace dobrovolníků v neziskové organizaci Nevyhasni, která se zaměřuje na prevenci a osvětu syndromu vyhoření. Cílem je zjistit, jaké faktory ovlivňují dobrovolnickou motivaci a míru angažovanosti, a jakými prostředky organizace přispívá k jejich podpoře. Teoretická část se soustředí na charakteristiku neziskového sektoru, specifika dobrovolnictví, vybrané motivační teorie a problematiku syndromu vyhoření ve vztahu k dobrovolnické činnosti. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu realizovaného prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s dobrovolníky a zakladateli organizace. Výstupy výzkumu přináší hlubší porozumění motivačním mechanismům a navrhují doporučení pro dlouhodobou spolupráci s dobrovolníky a efektivnější řízení dobrovolnického týmu.