Ekologická udržitelnost malých hudebních festivalů - Brabcová, Natálie (2025)
Tato diplomová práce se zabývá ekologickou udržitelností malých hudebních festivalů s rozpočtem do 500 000 Kč v České republice. Cílem práce je zjistit, jak organizátoři těchto akcí přistupují k environmentálním otázkám, jaká konkrétní opatření zavádějí a jaké překážky jim v tom brání. Práce kombinuje kvantitativní výpočet uhlíkové stopy festivalu REPETE FEST s kvalitativní analýzou polostrukturovaných rozhovorů s organizátory pěti dalších malých festivalů. Výsledky ukazují, že i bez formální strategie se organizátoři často snaží jednat udržitelně. Udržitelnost je v malých produkcích často spojena s osobním přesvědčením a komunitním charakterem akce. Práce nabízí doporučení, jak mohou malé festivaly ekologické principy lépe integrovat a upozorňuje na potřebu systémové podpory v této oblasti.