Srovnávací analýza vlivu turismu na domácí ekonomiku Japonska a Španělska mezi lety 2013 a 2023 - Pacal, Tobiáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnávací analýzou vlivu turismu na domácí ekonomiky Japonska a Španělska v letech 2013–2023. Práce hodnotí dopady turismu na HDP, zaměstnanost a veřejné finance v obou zemích, a to s důrazem na období před, během a po pandemii COVID-19. Japonsko a Španělsko představují odlišné modely cestovního ruchu – technologicko-kulturní a tradičně přímořský. Praktická část využívá deskriptivní statistiku, korelační a regresní analýzu s využitím národních i mezinárodních datových sad. Práce zkoumá klíčové sektory cestovního ruchu, infrastrukturu a vládní strategie zaměřené na oživení tohoto odvětví po pandemii. Z výsledků vyplývá, že ačkoliv je španělská ekonomika na příjezdovém turismu více závislá, japonský rozmanitější přístup umožnil rychlejší návrat sektoru cestovního ruchu k předpandemické výkonnosti. Práce je zakončena doporučeními pro hospodářskou politiku každé země. Zjištění mohou být užitečná pro tvůrce politik, ekonomy i podnikatele, kteří se pohybují v oblasti cestovního ruchu nebo ji studují.