Role státu v sociální politice ČR po roce 1989 - Krejčí, Tomáš; Krebs, Vojtěch, 1950-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá rolí státu v sociální politice České republiky po roce 1989. Cílem je popisně-analytickým způsobem zhodnotit vývoj této role ve vybraných oblastech sociální politiky – důchodového zabezpečení, rodinné politiky a zdravotnictví – s ohledem na jejich institucionální transformaci, legislativní vývoj a měnící se společenský kontext. Práce vychází z rešerše odborných a statistických zdrojů a kombinuje historický přehled s rozborem současného stavu. Ukazuje, že český sociální systém prošel od roku 1989 zásadní proměnou, při které došlo k odklonu od centrálně plánovaného modelu směrem k pluralitnějšímu a decentralizovanému systému, v němž stát zůstává klíčovým garantem základní sociální ochrany. V práci jsou podrobně analyzovány konkrétní nástroje, které stát v jednotlivých oblastech uplatňuje, a také slabiny současného systému, především v otázkách finanční udržitelnosti a demografického vývoje. Závěrečná kapitola se věnuje predikci dalšího vývoje a identifikuje hlavní výzvy, jimž bude stát v oblasti sociální politiky čelit – například transformaci důchodového systému, digitalizaci agend, změny v přístupu k rodině a tlaky na modernizaci zdravotní péče.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses