Analýza a možnosti využití generativní umělé inteligence na gymnáziích v ČR - Žemlička, Jan; Radváková, Věra; Sudzina, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi a výzvami spojenými s využitím generativní umělé inteligence (GAI) na gymnáziích v České republice. Cílem je zjistit, jak tuto technologii vnímají studenti, učitelé a vedení škol, jaké přínosy a rizika přináší do výuky a jaké jsou klíčové faktory ovlivňující její adopci. Práce kombinuje teoretický rozbor principů generativní AI a současných trendů ve vzdělávání s empirickým výzkumem, který zahrnuje dotazníkové šetření mezi studenty a pedagogy napříč českými gymnázii a případovou studii na konkrétní škole. Výzkum se zaměřuje na povědomí o GAI, konkrétní způsoby jejího využití, postoje k přínosům a rizikům a očekávání do budoucna. V praktické části jsou využity kvantitativní i kvalitativní metody – elektronické dotazníky a polostrukturované rozhovory – které umožnily získat komplexní pohled na problematiku. Dotazníky mapují míru znalostí, četnost a účel využití GAI, vnímané přínosy i obavy respondentů. Případová studie pak nabízí detailní vhled do zkušeností a postojů na jednom konkrétním gymnáziu. Práce přináší aktuální data o rozšíření generativní AI mezi studenty a učiteli, jejich motivacích i bariérách a přispívá k diskusi o budoucím směřování digitálního vzdělávání na českých středních školách. Závěrem jsou uvedena doporučení pro gymnázia ohledně efektivního využití generativní umělé inteligence ve výuce na gymnáziích.
Vedoucí práce: Věra Radváková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses