Dvojí směna a ženská role : Československo v době normalizace - Molová, Adriana (2025)
Bakalářská práce se zabývá otázkou ženské dvojí směny, tedy souběžného výkonu placené práce a neplacené péče v domácnosti, dále zkoumá státní podporu a její efektivnosti ve snaze kompenzovat negativa plynoucí ze zkoumaného jevu během období normalizace v Československu s důrazem na 70. léta dvacátého století. Cílem je kromě samotné charakteristiky řešené problematiky, také zhodnocení pracovních podmínek žen a státní podpory jako nástroje zmírnění negativních dopadů dvojí směny. Byla poskytnutá státní podpora dostačující? Teoretická část práce je zaměřena především na fenomén ženské dvojí směny, jeho historické a ideologické vnímání v kontextu éry normalizace. Praktická část práce nabízí hlubší rozbor ženského trhu práce a státní podpory. Autorka sleduje vývoj na pracovním trhu a cílenou státní podporu v období let 1968 až 1979, tedy v období, kdy se socialistická vláda snažila udržet plnou zaměstnanost a zároveň podpořit natalitu v zemi, čímž přímo vystavila ženy zátěži vzniklé dvojím břemenem. K zodpovězení výzkumné otázky je také využita komparace modelových domácností vytvořených na základě statistické analýzy ženského trhu práce a státní podpory. Dle výsledků výzkumu lze konstatovat, že ačkoliv stát deklaroval rovnost pohlaví a nabízel rozsáhlou podporu, reálné podmínky vedly k přetrvávající genderové nerovnosti. Státní opatření často podporovala stereotypní vnímání role žen, namísto jeho proměny. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění historickým kořenům nerovnoměrného rozdělení rolí a nabízí podněty pro současnou hospodářskou i sociální politiku.